Rugtas of rugzak?

Nu ik een aantal duurzame rugtassen gemaakt heb komt de vraag naar boven hebben we het nu over rugtassen of over rugzakken?

Ik heb de vraag op mijn Instagram account gesteld in een poll, maar ook daar waren de meningen verdeeld en kwam er niet een eenduidig rugzak! of rugtas! naar voren. En ieder hand daar zo wat goed argumenten voor.

Ik heb zelf de neiging om rugtas te zeggen omdat ik een zak niet direct met een (mooie) tas associeer. Dat is dan ook de reden dat ik de menu optie op mijn website rugtassen heb genoemd.

duurzame dames rugzak handgemaakt

Rugtas dus

En ja naast rugtas heb je dan ook nog het ouderwetse woord ransel. Daarbij komt bij mij direct het liedje: “Turf in je ransel, turf in je berenmuts…” zoals Dorus dat zong naar boven.

En volgens Wikipedia heb je ook nog het woord knapzak, een zak waarin je eten mee kunt nemen. Ja dat lukt wel in de rugtassen die ik maak. Wat lekkers en wat te drinken mee voor onderweg, daar zijn ze nu juist heel goed geschikt voor.

rugzak handgemaakt
Mijn spontane model voor vandaag Ike

Handenvrij wandelen

Dat ik rugtassen ben gaan maken komt met name omdat ik zelf een groot fan ben van handenvrij wandelen of winkelen. Het loopt zo veel lekkerder met een tas op je rug dan met een schoudertas vind ik.

En dus was het natuurlijk logisch om zelf ook zulk soort tassen te gaan maken. Net als de telefoontasjes, ook die zorgen ervoor dat je je handen vrij hebt.

En handenvrij is wel nodig wanneer je net als ik bijna altijd een camera in je hand hebt als je buiten loopt.

Modellen rugtassen

duurzame handgemaakte rugtas

Op dit moment maak ik twee modellen rugtassen. Beide van stof, hergebruikte stoffen natuurlijk en dus zijn ze behoorlijk duurzaam.

Het ene model rugtas sluit met een rits en dit model maak ik wat steviger. Meestal door er een laagje onder te doen en dat door te stikken.

Het andere model rugzak sluit met een flap en klittenband of een kliksluiting. Dit model is wat dunner omdat ik de bovenlaag van enkele stof maak en deze rugtassen zijn dus ook wat lichter.

duurzame rugzak van oude schildersbroeken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *